Vad menas med ekologisk odlad honung?

Som konsument kan det ibland kännas väldigt förvirrande med olika matvaror och framförallt vad gäller dess beteckningar. Man kanske vill försöka köpa mer närodlat, ekologiskt, organisk eller Freetrade, men samtidigt har svårt att särskilja de olika beteckningarna på förpackningen och vad de innebär. 

Vilseledande beteckningar

Eftersom det är väldigt på tapeten att köpa så kallade bättre råvaror, har detta tyvärr lett till en marknad med många beteckningar som är helt felaktiga och vilseledande. Detta förekommer inom flera olika kategorier och honung är en av dem. Det är idag lika svårt att köpa en bra certifierad honung som det är att handla på https://www.byggmax.se/ventilation/luftrenare. Men vi ska försöka bena ut frågetecknen för att du ska kunna göra ett bättre val. Så vad menas med ekologiskt odlad honung och vad innebär detta för både dig som konsument och producent?

Vad är en ekologisk odling?

För att en odling ska räknas som ekologisk och produkten sedan ska kunna märkas med denna beteckning gäller väldigt strikta regler och mått. Just ekologisk honung måste ha producerats enligt regler för ekologisk biodling, vilket mer specifikt innebär att det inom 3 kilometer från bikupan ska finnas nektar eller pollen som också måste vara av ekologiskt ursprung.

Under vintern måste bina matas med ekologiskt socker eller näring. En annan regel för ekologisk biodling är att bina inte får behandlas med Apistan. Om du själv är sugen på att omvandla din biodling till en ekologisk sådan så finns det massor av information om detta online, vilket även kan hjälpa dig som konsument att göra ett bättre val.