Skillnaden mellan bin, humlor och getingar

Vad är det egentligen för skillnad mellan bin, humlor och getingar? Honungen du äter, har i bakverken du bakar eller blandar ihop en ansiktsmask med kommer ju från bin. Men vad är då egentligen getingar och humlor till för? Vad är skillnaden mellan dessa små djur som flyger omkring, och som kanske stör när du sitter där i dina sköna utemöbler och njuter av solen?

Bin

Som du säkert vet behövs bin för att du ska njuta av honungens söta smak och andra positiva egenskaper. Det är dessutom bin som pollinerar växter så att det blir frukt och som du kan ha hemma i din egen trädgård om du vill. Du kanske tror att du inte kan bli stucken av ett bi – men det kan du faktiskt. Så var försiktig när du rör dig bland bin trots att du har en heltäckande dräkt på dig.

Getingar

Getingar är ofta mindre än bin och humlor. De är dessutom inte lika lurviga. Det finns olika sorters getingar – de som är modiga och vågar sig ut bland folk och de som tycker om att vara på avstånd. Det är faktiskt tack vare getingar som vi har mycket färre insekter som skulle kunna skapa problem.

Humlor

Humlor kan du möta på inte bara på sommaren. För de tycker nämligen om lite kallare och sämre väder. De är därmed anpassade bättre till ett nordisk klimat än bin. Humlor är också väldigt viktiga för pollineringen av växter – men till skillnad från bin skapar de inte honung.