Matlagning under vintertid

Även om honung ligger oss väldigt nära hjärtat så är det såklart inte allt som vi äter. Trots att det går att använda i det flesta så är varierade recept för bra upplevelse en förutsättning för att man ska hålla matlagningsglädjen uppe. Och en mikrovågsugn är en hjälp om man vill slippa onödigt utdragen förberedelse. Men vad är det egentligen som är speciellt med just matlagning under vintertid?

Först och främst vill vi poängtera att stämning är en oerhört viktig faktor i matlagning. Och när vintern faller på så får man mycket av stämningen gratis. Dagarna blir kortare, skymningen kommer tidigare, mörkret faller och snön hänger i luften. För oss lockar det direkt till att satsa på lite mustigare och fylligare matlagning. Men vad betyder det? Jo, dags att plocka fram mörk sirap, vört, senap och allt det som bidrar till ett lite mer djupgående smakspektrum.

Något som vi tycker hör vintertiden till är att fokusera mer på fermenterade och inlagda livsmedel. Traditionellt sett så har man inför vintern fokuserat på den sorts tillagning som konserverar, för att maten ska finnas tillgängliga under hela vintern. Kanske är det därför som vi förknippar denna sorts matlagning med jul. För även om vi numera kan handla mat när vi känner för det, så är det fortfarande något speciellt med de tunga smaker som framhävs av lagring.