Laga mat med honung

Honung är en ingrediens som ofta glöms bort och förknippas ofta med halsont och förkylning. Men honung kan faktiskt också framhäva smaken i dina råvaror och göra din matlagning mer intressant. Det är även ett perfekt tillägg till desserter, gröten på morgonen eller att toppa dina nygräddade pannkakor med. Bara din fantasi sätter gränser.

Hur väljer man rätt honung?

Om du vandrar igenom en större matbutik kommer du att se mängder av olika honungssorter och även komplement för dig som är vegan. Men vad skiljer då de olika alternativen åt och hur väljer man rätt honung?

Priset avgör ofta kvaliteten på honungen, då priset vanligtvis styrs av mängden honung i burken. I billigare varianter är det till exempel vanligt att honungen drygas ut med socker eller tillsatser. 

Men billigare alternativ kan helt klart vara ett bra val för dig med en budget och som endast använder honung för att göra din rätt sötare, eller för att framhäva en viss smak. Om inte, bör du kika på en honung som innehåller så mycket honung som möjligt och vill du även göra ett mer grönt köp, så bör du kika på en lokalproducerad honung eller en burk med ekologisk svensk honung.

Vad kan man använda honung till?

Honung är perfekt som en ingrediens för marinad när du till exempel ska använda din bordsgrill eller elgrill. Det tillför en sötma som kan framhäva smaken ur både grönsaker och köttbitar. Denna ingrediens används också ofta vid bakning av bröd och desserter. Hitta ett recept som du fastnar för och investera i en bra och passande honung som du kan inkludera i din matlagning.