Man kan tänka sig att honung är honung, att den bara är som den är ― men det är betydligt mer komplicerat än så. Smaken och färgen på honungen påverkas inte bara av arten hos de bin som producerar den, men påverkas även enormt av de blommor som bina besökt och samlat nektar från. Faktum är att det finns hundratals olika varianter av honung i världen. Honung vars bin besökt mycket alfalfa kommer få en ljus färg och mild smak, klöver ger olika nyanser of gyllene beroende på sort, och blåbär ger en fin bärnstensfärg med en slät, rik smak. Sedan finns det såklart flera varianter av honung som blandats till av olika sorters honung för att få till en unik, perfekt smak och färg.

Fält med vitsippor ger intressant och karaktärsfull smak

Vad är det då som gör ligusticabiets honung så speciell? Något som de flesta biodlare som har denna art anser vara en stor fördel, är hur ligusticabiet kapslar in honungen. Det finns olika varianter hos bin här, och de skiljer sig från art till art och kupa till kupa, men den som värderas högst är den vita inkapslingen ― och detta är ligusticabiet experter på. Vilken typ av kapsling som är bäst är såklart subjektiv, men på delad förstaplats med den kupformade inkapslingen ligger just den vita ligusticabiet gör så bra. Kapslingen spelar ofta en stor roll i att avgöra kvaliteten på honungen. Det är binas sätt att bevara honungen när den är färdigproducerad ― alltså, ju bättre kapsling, desto mer smakrik och aromatisk honung. Kapslingen skrapas bort när honungen skördas, men den slängs inte. Den är näringsrik, precis som honungen i sig, och är det bivax producerat i kupan med allra högst kvalitet. Man kan till och med tugga det som nyttigt tuggummi, men många biodlare smälter det separat för att få till det allra finaste, gyllene bivaxet.